Нуждае ли се бизнесът ви от ДДС регистрация

Нуждае ли се бизнесът ви от ДДС регистрация

Може би сте чували нещичко за ДДС? Това е т. нар. данък добавена стойност, с който най-общо казано се облагат продажбите на най-различни стоки.

Тъй като той е от рода на косвените данъци, лицето, което го начислява не съвпада с лицето, което понася тежестта от него. В крайна сметка той се заплаща от крайния потребител на стоката – този, който я купува за собствено потребяване.

Не се занимавате пряко с продажба на стоки? Въпреки това може да се окаже, че е необходимо да се регистрирате по ДДС. Затова ние от счетоводна къща Акаунт Консулт ще разгледаме основната хипотеза, в която възниква законовото задължение за търговеца за осъществяване на такава регистрация.

Задължителна регистрация по ДДС

С ДДС се облагат възмездните облагаеми доставки на стоки или услуги, вносът на стоки и конкретни вътреобщностни придобивания предвидени в закона (чл. 2, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от Закона за данъка върху добавената стойност - ЗДДС). Счита се, че задължени в тази връзка лица са всички, които извършват независима икономическа дейност, регламентирана в разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС.

Стоките представляват недвижими и движими вещи, като към тях се приравняват по силата на правна фикция и електрическата енергия, газта, водата и други видове енергия, както и стандартните софтуери. Под „доставка на стока“ законът има предвид прехвърляне на собствеността или друго вещно право върху нея (право на ползване, право на строеж и т. н.)

Става ясно, че и услугите са обект на облагане. Услугите представляват всички онези дейности, които имат стойност и се различават от стоките, парични средства в обращение и чуждестранна валута. Доставката на услуги представлява самото извършване на услугата.

Съгласно разпоредбата на чл. 96, ал. 1 от ЗДДС, задължението за регистриране на фирми по ДДС възниква по отношение на данъчно задължението лица, които достигнат облагаем оборот от 50 хил. лв. и нагоре за не повече от 12-месечен период, преди текущия месец. Когато се изпълни фактическият състав на тази хипотеза, данъчно задълженото лице е необходимо да предприеме конкретни действия за регистрация на по ЗДДС.

Ако това се случи с вашата фирма, е задължително в рамките на 7 дни от изтичането на конкретния данъчен период, през който сте реализирали този оборот, да подадете заявление за регистрация по ЗДДС.

Ако търсите експертна помощ за изясняване на ситуацията или за водене на самия процес по ДДС регистрация, счетоводна къща Acc-ConsultCo.com предлага и тази услуга за своите корпоративни партньори.

Специфични хипотези за ДДС регистрация

Освен задължително регистриране съгласно ЗДДС, в закона е предвидена възможност и за доброволна регистрация.

Също така съществуват и няколко специфични случаи, в които се прилагат специални правила за задължителна регистрация. Такива са например задължителната регистрация по чл. 97, ал. 1 ЗДДС, регистрацията при доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя, както и редица хипотези, обхващащи дейността на чуждестранни дружества.

Ако търсите експертна помощ в такава специфична хипотеза на ДДС регистрация, в Acc-ConsultCo.com може да получите конкурентни цени и счетоводно обслужване с над 20-годишна експертиза.





{START_COUNTER}