Левцин и вегетарианска диета

Левцин

Вегетарианската диета и левцинът

 

Ако сте от хората, които са решили за себе си да се придържат към вегански начин на живот и на хранене, вероятно в даден момент сте се сблъсквали с известни затруднения как да си набавите достатъчно количество от всички аминокиселини.

 

Това е важно, особено когато говорим за есенциалните аминокиселини, които не се синтезират от човешкото тяло и няма как по друг начин да се набавят от организма, освен с храната и или с помощта на добавки (повече информация от Workout.bg).

 

Една от есенциалните аминокиселини и една от най-важните за човека като цяло е левцинът. За него се казва, че е критично важен за здравето изграждането и възстановяването на всички мускули в човешкото тяло, включително и за сърцето.

 

Има го в големи количества в храните от животински произход, в месото, в яйцата, изварата о други. Но вие, като вегани, вероятно не искате и да помислите да консумирате животински храни, ето защо трябва да си го набавите от друг източник.

 

Левцинът - в кои растителни храни се среща

 

Много е интересно да се, отбележи това че за разлика от много други аминокиселини, които се срещат единствено или предимно в животинските храни, левцинът се среща и в доста растения.

 

Още по-важно е да се отбележи това, че тук не говорим за незначително малки количества, а за прилична концентрация на левцин, при това с много високо качество.

 

Ако обичате да си похапвате ядки, тогава имате късмет. Във фъстъците левцинът е съсредоточен повече, отколкото във всяка друга редовно консумирана ядка на европейския пазар.

 

Това, което ще бъде интересно за вас, е, че една съвсем малка порция от около 30 грама фъстъци (количество, което може да се събере в шепата без да я запълни) съдържа приблизително половин грам левцин.

 

Дори още по-високо е съдържанието на левцин в някои семена. Едни от най-известните с високата си концентрация на левцин са обичаните от всеки тиквени семки.

 

При този продукт в приблизително 50 грама бихте могли да откриете невероятните 1,30 грама левцин, което е около 30% от нужната дневна доза за възрастен човек и повече, отколкото можете да си набавите от яйцата и изварата за същия грамаж храна.





{START_COUNTER}